Художник-дизайнер Андрій Сендецький, створивши студію естетичного виховання “Спірограф”, вирішив на досягнутому не зупинятися. З його ініціативи організовано фестиваль дитячого та підліткового мистецтва – спроба активізувати культурно-мистецький потенціал міста Львова. Спроба виявилася вдалою. Пан Андрій зумів одним пострілом убити двох зайців: згуртував українських та іноземних митців, а також дав можливість дітям продемонструвати свої знання та вміння. Фестиваль проходив у два етапи: перший – номінація “Образотворче мистецтво”, другий – “Театральне мистецтво”. В конкурсі образотворчих робіт взяли участь юні художники не лише з України, а й з Німеччини та Сирії. Переможцями стали Богдана Буцька та Наталя Рябчук (молодша і старша вікові групи).

Номінацію “Театральне мистецтво” представили конкурсанти з міст Тульчина, Могильова (Білорусь), Львова, Мостиської та Нетішина. Білоруський зразковий дитячий театр “Ехо” отримав першу премію за виставу “Вітражі”, яку актори підготували трьома мовами – білоруською, російською та англійською. Керівник Наталія Дурейко зазначила, що основна мета викладачів – плекання майстерності. Діти багато читають, вивчають мови, духовно збагачуються. Друге місце посів народний експериментальний театр-студія “Маски” (м. Нетішин), третє – театральна кафедра Академічних студій естетичного виховання (м. Львів). Під час урочистого закриття фестивалю у Львівському обласному палаці мистецтв виступили співак Андрій Бакун, театральна кафедра Академічних студій естетичного виховання, балет “Білі вітрила”, ансамбль сучасного танцю “Данс-клуб”, вокальний гурт “Цьомочки”, колектив “Панночка”.

Номінантів нагороджував організатор фестивалю – Андрій Сендецький. За його словами, Львів – велике місто, а заходи на кшталт нинішнього, в яких усі діти, незалежно від соціального становища, могли б показати свої можливості, відчути себе потрібними, а головне рівними, ще не відбувались.

Слід сказати, що під час організації “Казкового карнавалу” Андрій Сендецький зіткнувся з низкою проблем, зокрема відсутністю фінансової підтримки та ігноруванням його запитів з боку влади. Склалося враження, що деякі високопосадовці не зацікавлені у культурному вихованні нашої молоді. Принаймні дехто з них палець об палець не вдарив, аби підтримати благодійне починання молодого керівника. Але світ, як то кажуть, не без добрих людей. Тож львівському благодійному фондові “Торба” таки допомогли: дніпропетровська кондитерська компанія “АВК”, ресторан “Пузата хата”, компанія “Галичина”, асоціація готелів “У Бюргера”, “Світ паперу” , гуртівня “Текстиль-Контакт” та інші.

Фестиваль сподобався не лише учасникам, а й глядачам. Сподіваємось, що наступного року “Казковий карнавал” стане ще масштабнішим та посправжньому афішованим.

Олеся КУЛИК,
Юлія МЕДУНА

Шановна редакціє!
Просимо висловити подяку органам внутрішніх справ за сприяння у проведенні семінару в рамках і Міжнародного благодійного фестивалю дитячої, юнацької та молодіжної творчості “Казковий карнавал”, який проводив наш фонд, а саме за надання приміщення світлиці у клубі УВС на вулиці Січових Стрільців, 9

«Міліцейський кур’єр» №28(798), 20-26 липня 2006 р.

Категорії: 2006