Надзвичайно яскраву, насичену музикою, різноманітними конкурсами та цирковими етюдами виставу підготували для дітей у 58 Будинку офіцерів у Львові. Впродовж п’яти днів: з 28 грудня по 2 січня у військовому осередку культури Львівського гарнізону відбулося шість вистав, які відвідали понад 500 дітлахів з родин військовослужбовців.

– Організація подібних свят для малечі зараз рідкість, – розповідає заступник начальника 58 будинку офіцерів майор Ярослав Костяк. – Адже послуги професійних артистів, особливо у святковий період коштують не дешево. Для порівняння, поздоровлення від Діда Мороза та Снігуроньки коштує приблизно від 70 умовних одиниць. Отже дозволити собі влаштувати для дітлахів справжню театралізовану виставу тривалістю понад годину можуть доволі заможні організації.

Для колективу 58 Будинку офіцерів проблем із добором артистів не виникає, оскільки при установі вже декілька років діє театр-студія «Леополіс». Артисти цього самодіяльного колективу підготували для дітей і танцювальну програму, і показ фокусів, і дотепні жарти від Баби-Яги й клоуна Володі. Номери сподобалися не тільки юній публіці, але й дорослим глядачам. Відзначимо, що у ролі Діда Мороза вже понад 20 років виступає начальник будинку офіцерів полковник Віталій Провозін. Щороку на декілька днів він змінює офіцерський однострій на вбрання головного новорічного персонажа.

– Цього разу додому потрапив лише за п’ятнадцять хвилин до Нового року, – розповів Віталій Володимирович. – До цього майже цілий вечір виконував почесну місію – вітав зі святом родини військовослужбовців. Особливо були раді діти та онуки офіцерів, до яких на свято завітав справжній Дід Мороз.

До Різдва, до речі, у військовому осередку культури Львова також готуються. При 58 будинку офіцерів діють декілька гуртків де займаються діти військових. Зокрема театр танцю «Левеня». Хлопчики та дівчатка у віці від 4 до 12 років вже мають сценічний досвід. Нещодавно вони брали участь у конкурсі «Різдвяні канікули», який проходив у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини, а в грудня минулого року виступили у рамках фестивалю «Дошколярик».

Гості новорічних вистав мали також змогу подивитися на інсталяції учнів Студії естетичного виховання «Спірограф», яка функціонує у будинку офіцерів вже понад півтора року. Спеціально до новорічних свят юні художники підготували серію робіт на казкову тематику.

– На виставці у будинку офіцерів ми представили лише половину наробок, – розповів керівник кафедри образотворчого мистецтва студії «Спірограф» Андрій Сендецький. – Друга частка робіт наших вихованців експонується зараз у Варшаві. Ми прагнемо навчати дітей творчо підходити до найпростіших та найбуденніших речей. У цих новорічних інсталяціях, наприклад, основний складовий матеріал – склянки. Те, що мало бути викинутим як непотріб тепер є часткою мистецьких композицій.

Слід додати, що маленькі глядачі отримали не тільки задоволення від вистави, але й цілковито реальні подарунки від Діда Мороза – пакунки із цукерками.

Володимир Скоростецький
ВІЛЬНА УКРАЇНА
Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів)
Січень 2, 2009р.

Категорії: 2009