У вівторок, 4 квітня 2017 року, відбувся шостий за рахунком семінар з циклу зустрічей «Історія світової архітектури та мистецтва» (модератор – PhD Олег Болюк). Тема цієї зустрічі була доволі широка і географічно зосереджена на видатних пам’ятках давньогрецьких полісів. Рання часова межа історичного екскурсу розпочалась від  гомерівського, так званого Передполісного періоду (1200–800 рр. до Р.Х.) й увага була спрямована на вірування давніх еллінів — міфологію (доповідачка Олена Кальчук). Присутні обговорили характерні ознаки вазопису цього часу, зокрема Дипілонської амфори, на якій геометризовані антропоморфні зображення подібні до стилізованих людських фігурок трипільської кераміки. Архаїка (VIII–VІ ст. до Р.Х.) привабила слухачів спорудженнями укріплень-акрополів, особливостями скульптур куросів та кор (доповідач Андрій Семен). Було розглянуто приклади та ознаки чорнофігурного й червонофігурного вазописів. Найбільш цікавим для аудиторії стали, зрозуміло, періоди класики й еллінізму, адже Афінський акрополь; доричний, іонічний, корінфський архітектурні ордери та всесвітньовідомі скульптури Ніки Самофракійської, Венери (Афродіти) Мілоської, Аполлона Бельведерського, Дискобола Мирона, Зевса Фідія, Афіни Паллади цього ж автора,  й, зрештою, Лаокоона і його синів давно стали знаковими для Античності (доповідачі Марія Атаманюк, Андрій Семен). Короткий екскурс в історію меблів допоміг довідатись про специфічні типи предметів для сидіння (ослони, клісмоси) та лежання (ложі), підставки для амфор.

Завершував затишну зустріч виступ Катерини Слабої, яка розповіла про особливості одягу й зачісок Стародавньої Греції. Одну з зачісок доповідачка демонструвала на собі.

Впродовж семінару учасники і викладачі Студії доповнювали доповідачів, вели дискусію й обговорювали виступи. Світлини – авторства ГП ЦКМІ, Сергія Гавриловича.

04 квітня 2017 р.

Категорії: 2017