П’ята зустріч з циклу семінарів із історії світової архітектури та мистецтв, яка відбулась 28 лютого 2017 року у Студії культури та мистецтв «СПІРОГРАФ» Центру Культурно-Мистецьких Ініціатив, була присвячена відносно маловивченій Егейській (Крито-мікенській) цивілізації. Ознайомлення з цією культурою розпочалось із міфології, світогляду та трибу життя ахейців (мінойців) о. Крит.

Статуетки з цього острова та Кікладського архіпелагу продемонстрували тогочасну скульптурну пластику, яка з одного боку за художніми ознаками зближена з первісним мистецтвом, з іншого — із прикладами авангарду ХХ ст. Архітектура цієї середземноморської цивілізації дозволила слухачам зрозуміти специфіку будівництва у сейсмологічній зоні, характерні особливості палаців-лабіринтів правителів-міносів, тектоніку «фальшивого» склепіння. Збережений стінопис дозволив вникнути у колористику та композиційне рішення монументального і образотворчого Крито-мікенського мистецтва. Було проаналізовано «парижанку», «танцівницю», ігри з биком, квіткові мотиви. Одяг та зачіски вельмож, а також особливості зображення їх фігур — характерна риса Егейського мистецтва.

Цікавими виступами були доповідача Максима Стаськіва про прикраси, золоті маски та посуд, а також доповідачки Олени Кальчук про кераміку стилів Василіки  й Камарес. Варто відзначити, що в аудиторії тема семінару викликала жваве обговорення.

28 лютого 2017 р.

Категорії: 2017